Parodontologie

Bolile parodontale variaza de la inflamarea gingiei pana la daune majore ale tesutului moale si a celui maxilar. De cel mai multe ori, dintii cad singuri. Daca boala gingiei este oprita, incetinita sau se inrautateste depinde foarte mult de cat de bine aveti grija de dintii si gingiile dumneavoastra.
Care sunt cauzele bolilor gingivale?
Gurile noastre sunt pline de bacterii. Aceste bacterii, impreuna cu mucus si alte particule, formeaza in mod constant un strat vascos, incolor numit placa pe dinti. Periajul si folosirea atei dentare ajuta la scaparea de placa dentara. Placa care nu este eliminata se poate intari si formeaza in timp tartrul. Doar o curatare profesionala realizata de catre un dentist poate elimina acest tartru.
Sanatate
- Cum afecteaza dintii sistemul digestiv
- Cum sa-ti pregatesti zambetul pentru un eveniment
- Dinti sanatosi, Inima sanatoasa
- Foloseste ata dentara
- Remedii impotriva petelor de pe dinti
- Un zambet de Hollywood
Parodontita
Cand gingivita nu este tratata, aceasta poate avansa la "parodontita" (care înseamnă "inflamație in jurul dintelui"). In cazul paradontitei, gingiile se retrag de pe dinti si formeaza spatii numite "buzunare" care devin infectate. Sistemul imunitar al organismului lupta impotriva bacteriilor si placa se imprastie astfel si creste sub linia gingiei. Toxinele bacteriene sunt raspunsul natural al corpului in caz de infectie, iar acestea incep sa distruga dintele ramas fara sustinere, astfel provocand caderea lui. Daca gingivita nu este tratata, oasele, gingiile si tesutul care sprijina dintii sunt distruse.
Care sunt semnele parodontitiei?
- Respiratie urat mirositoare care nu dispare
- Gingii rosii sau umflate
- Gingii moi sau sangerande
- Mestecat dureros
- Dinti sensibili
- Indepartarea gingiilor
Putem trata aceasta afectiune gingivala?
Scopul principal al tratamentului este de a controla infectia. Numarul si tipurile de tratament vor varia in funcție de gradul de afectiuni gingivale. Medicul poate sugera, de asemenea, modificarea anumitor comportamente, cum ar fi renuntarea la fumat, ca o modalitate de a imbunatati rezultatele tratamentului.